Mantar Bariyer Sistemleri

2101 gün önce yazıldı.

Bariyer sistemlerinden en bilindik olanları mantar bariyer sistemleridir. Mantar bariyer sistemlerinin kullanıldığı alanlar genellikle yoğun güvenlik önlemleri gerektiren yerlerdir. Günlük hayatta karşımıza genelde şehir içi yayalaştırma projelerinde  sok ve caddelerin araç trafiğine kapatılması şeklinde çıkmaktadırlar. Bunun yanı sıra alışveriş merkezleri, tesis girişleri veya bina giriş çıkışlarında da kullanılmaktadırlar. Mantar bariyerler temelde hidrolik ve pnömatik olmak üzere iki çeşittirler. Bu iki sisteme ek olarak manuel ve sabir mantar sistemleride kullanımda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ledli olarakta bulunan mantar bariyer sistemi, bu saydığımız iki bariyer sistemine de entegre edilebilmeketedir.

Bu sistemlerin çalışma mekanizmalarına bakacak olursak kartlı, uzaktan kumandalı,ogs’li, butonlu veya plaka okuma üzerine harekete geçecek şekilde üretilmektedirler. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra mantar bariyer sistemleri sabit kalıplarda olmayıp, istenilen ölçülerde üretilebilmektedirler.

Temel Etken Güvenlik

Genel olarak baktığımızda insanların bariyer sistemlerine gereksinim duymalarının temelinde güvenlik etkeni yatmaktadır. Bu sebeple güvenlik olmazsa olmazdır. İnsan gücünün yetersiz veya etkisiz kaldıkları alanlarda kullanılan bariyer sistemleri aynı zamanda bu güvenlik tedbirlerinin estetik ve göze batmayacak şekilde yapılmasıdır. Bunlar içerisinde de mantar bariyer sistemleri, estetik tarzı sebebiyle sosyal yaşamda en çok kullanılan bariyer sistemidir. Ayrıca saatte 80 km/hz ile çarpabilecek bir aracı durduracak güçtedirler.

Ayrıca mantar bariyerlerin paslanmaya ve darbeye dayanıklı kalın çelik tabakalardan üretilmesi uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Bu bariyer sisteminde çelik kasalara ek güvenlik tedbirleri olarak, yanıp sönen ışıklar, loop dedektör ve fotoseller monte edilebilmektedir.

Mantar Bariyer Sitemi Çeşitleri

Hidrolik Mantar Bariyerler

Hidrolik bariyerler yağ basıncı ile çalışan bariyer sistemidir. Bu bariyer sisteminde yükselen kısımlar genelde silindir şeklindedir ve en az 230mm çapında üretilmektedir. Burda yer üstünde bırakılan kısmının uzunluğu en az 540 mm yüksekliğe sahip olmalıdır. Mantar bariyer sisteminin toprak altında kalan kısmının özel sıcak daldırma galvanizle kaplanması şarttır ve tüm vidalar paslanmaz çelikten üretilmelidir. Ürünlerin her biri 7,5 ton kapasiteli olmalıdır. Bariyer açık (zeminde) iken üzerinden yüksek tonajlı araçların geçişinden mantar bariyer ve pistonları zarar görmeyerek işlevine devam etmelidir.

Pnömatik (Mekanik) Mantar  Bariyerler

Pnömatik mantar bariyer sisteminin açılıp kapanma süresi 3-9 saniye arasında değişmektedir. Bu bariyer sisteminde ana ünite (kompresör) ve mantar olmak üzere iki kısım vardır. Temelde çalışma mekanizması ise kompresör tarafından üretilen basınçlı havanın pnömatik pistonlara yönlendirilmesi şeklindedir. Mantar bariyer sistemleri arasında en hızlı çalışanıdır. Bakım zamanı ise diğer sistemlere göre daha uzun süreli ve bakım-onarımı daha kolaydır. Olası elektrik kesintilerinde de manuel olarak çalışabilmektedirler.

1 Kişi oy verdi. Ortalama Puan: 5
YORUMLAR

SİZ DE YORUM YAZIN

  Captca Değiştir