Otomatik Kapılar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2101 gün önce yazıldı.

Otomatik kapı, insanların veya araçların bulundukları bir bölgeden başka bir bölgeye geçişlerini kolaylaştırmak ve kontrolün sağlanması amacıyla bir sensör ya da bir kontrol sistemi yardımıyla otomatik olarak çalışan tüm kapı sistemlerine verilen genel addır.

Otomatik Kapı Kullanmanın Avantajları

  • Araç ya da insanların geçişlerini kolaylaştırır.
  • Otomatik kapılar zaman tasarrufu sağlar.
  • Kapınızı daha şık ve dinamik gösterir.
  • Otomatik kapılar güvenlik seviyenizi  arttırır.

Otomatik kapılar üzerlerinde bulunan sensörlerin ve zamanlayıcıların yardımıyla çalıştırılmaktadır. Otomatik kapılar bir sensör yardımıyla cisimle karşılaştıklarında açılacak şekilde tasarlanır. Cismi, kişiyi ya da aracı gören otomatik kapı açılır. Daha sonrasında otomatik kapının üzerinde bulunan zamanlayıcı ayarlanır ve ayarlanan süre geçtikten sonra kapı kapanır. Örnek bir otomatik kapı bağlantısı gösterecek olursak;

Otomasyon sistemleri insan hayatında çok büyük bir yere sahiptir.

 

 

Otomatik Kapılarda Oluşabilecek Arızalar

  1. Dış etkenlerden gelebilecek bir temas sonucunda otomatik kapı kanatlarının raydan çıkması.
  2. Elektrik kesintisinin ortaya çıktığı durumlarda kapı ayarları değişebilir, kapı kanatları tam olarak kapanmayabilir, otomatik kapı beklenen verimi sağlayacak şekilde çalışmayabilir.
  3. Otomatik kapının takılacağı zemin de arıza vermemesi adına çok önem arz etmektedir. Kötü bir zemin üzerine kurulan otomatik kapılar sıkışmalar ya da sürtünmelerden dolayı ortaya belirli arızalar çıkabilmektedir.

Otomatik kapı seçimi yapılırken zemin, kullanım amacı gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi durumda yanlış yerde yanlış otomatik kapı kullanımı hem arızalara hem de maddi kayıplara sebep olacaktır.

Otomatik kapılar çeşitlerine göre farklı ölçülerden oluşabilmektedir. Örnek verecek olursak Seksiyonel kapılar: 615-495 mm yükseklikte ve 42 mm kalınlıkta panellerden oluşmaktadır. 45 mm genişliğinde 2 adet galvanize çelik bar sabit şekilde bulunmaktadır.

Yana kayar bahçe kapıları: Yana kayar bahçe kapıları uzunluk ve yükseklik ölçüleri kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu kapıların motor ağırlığı 300 kg ağırlığına kadar olan hafif kapılar ve 600-1000 kg arası değişiklik gösteren ağır bahçe kapıları ihtiyaca uygun şekilde sunulabilmektedir.

Otomatik Kapı Kumandası Kopyalama

Otomatik kapıların açılıp kapanmasını sağlayan uzaktan kumandalar çok farklı çeşitlerde olup kopyalama işlemi de buna bağlı olarak marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Her kumanda kendi arasında farklı frekans ve özelliklere sahip olduğundan aynı metodla kopyalama işlemi yapılmaz. Uzaktan kumandaların kopyalama şekilleri kumandanın yapısına göre basit kopyalama metodu, kumanda kopyalama cihazları ve hazır orijinal olan kumandaları alıcı cihaz başında tanıtarak kopyalama işlemleri yapılmaktadır. Önem verilmesi gereken nokta ise kumanda kopyalama işlemi yapmadan önce uzaktan kumandaya birebir eş özellikte olan bir kumanda seçilmelidir.

Otomatik kapıların güvenlik seviyesini arttırmak için otomatik kapı kilitleri bulunmaktadır. Farklı çeşit ve kalitelerde kapı kilitlerine ulaşmak mümkündür. Buna bağlı olarak fiyatları da değişkenlik gösterebilmektedir. En uygun otomatik kapı kilidi fiyatlarını www.aratotomasyon.com adresinde bulabilirsiniz.

Otomatik Kepenk

Otomatik kepenk, genellikle iş yerlerinde ya da evlerin panjur olarak adlandırılan camları veya pencereleri kapatmak amaçlı kullanılan hem güvenlik hem de dekoratif açıdan daha iyi bir görünüm elde etmek amaçlı tercih edilmekte olan ve otomasyon sistemine sahip olan elektronik malzemelerdir.

Eski dönemlerde demir ya da sac malzemeler kullanılarak yapılan ağır kepenkler kullanılmaktaydı. Daha sonrasında insanların yükünü hafifletmek amacıyla uzaktan kumanda, düğme ya da şalter yardımıyla açılıp kapanma özelliğine sahip kepenkler üretilmeye başlandı. Bu da insanları ekstra bir fiziksel efor sarf etmekten kurtarmıştır. Otomatik kepenklerin elektrikli ve motorlu otomatik kepenkler olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır.

Otomatik Kepenk Tamiri

Otomatik kepenklerin tamiri oldukça zordur. Genelde tamir, bakım, onarım gibi işlemler yetkili servis tarafından gerçekleştirilmelidir. Ancak teknik servisi çağırmadan önce yapılması ve kontrol edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

  • Öncelikli olarak otomatik kepenge ait kumandanızın pilini kontrol etmelisiniz. Pili yedeğiyle değiştirip tekrar çalıştırmayı deneyin.
  • Eğer güç kaynağı yani UPS yok ise elektrik kesintisinin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Şalter atmış olma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.
  • Bu çözüm yöntemlerinden herhangi birisi işe yaramazsa ve problemin ne olduğuna ulaşamazsanız teknik servis desteği almanız gerekmektedir.

Otomatik kepenk kullanıcılarının en çok tedirgin oldukları nokta elektrik kesintisi olduğunda kepenklerin nasıl açılıp kapanacağıdır. Herhangi bir sebeple elektrik kesintisi oluştuğu durumlarda kepenk açma ve kapatma işlemi manuel olarak yapılabilmektedir. Bu yöntemlerden bir tanesi manuel kol yardımıyla kepenklerinizi açabilir ya da kapatabilirsiniz.

Otomatik kapılarda elektrik kesintisi durumunda manuel açma kapama işlemi yapılabilmektedir.

Bu yöntem dışında alternatif olarak güç kaynağı kullanırsanız 7 günlük bir süreyle elektriksiz de olsa aç-kapa işlemi yapabilirsiniz.

1 Kişi oy verdi. Ortalama Puan: 4
YORUMLAR

SİZ DE YORUM YAZIN

  Captca Değiştir